Het beheersplan van het begijnhof dat is opgesteld door OCMW en Onroerend Erfgoed bevat een hele reeks maatregelen voor de herwaardering van deze site. Niet-originele elementen worden zoveel mogelijk verwijderd en vervangen door oorspronkelijke elementen.
Het prieeltje, de schuilhut aan het grotteke en enkele containers zijn bijvoorbeeld al verwijderd.
Opwaardering groen in Begijnhof
Het beheersplan bevat ook de opwaardering van het groen in het Begijnhof. De experts van de groendienst van Herentals hebben met Onroerend Erfgoed overlegd hoe de maatregelen die in het beleidsplan zijn opgenomen, zullen worden uitgevoerd: de taxusbollen naast het paadje naar de kerk worden teruggesnoeid zodat ze opnieuw kunnen groeien naar hun oorspronkelijke vorm.
Op de oude foto zien we het streefbeeld: het zicht op de kerk en de pilaren op de hoeken van het pad zal opnieuw gevrijwaard worden. de taxushagen worden teruggesnoeid zodat ze uiteindelijk een afmeting krijgen van 1 meter breed en 1,4 meter hoog de stammen van de bomen krijgen boomspiegels van 1 m² zodat ze beschermd zijn bij het maaien en tegen onkruid.
De boomspiegels worden vierkant aangeplant met wilde bloemen de lindenbomen en cipres aan de kerk worden gekandelaard. Dat is een snoeitechniek waarbij de takken worden afgezaagd zodat de boom het uiterlijk van een kandelaar krijgt.
Zo wordt het zicht naar de kerk gevrijwaard en krijgen de gesnoeide taxusbollen en taxushagen voldoende licht om te groeien, de hagen die niet thuishoren op het begijnhof zullen worden verwijderd.
Dit gaat over de buxushaag aan de Lourdesgrot, 4 taxuspiramides voor het Fundatiehuis en de haag links naast de werkplaats. Op de luchtfoto zijn deze hagen aangeduid in het rood. De groendienst plant de start van de werken in het najaar 2018. Ze zullen minstens een jaar in beslag nemen, afhankelijk van de weersomstandigheden.
De snoei van de hagen is erg ingrijpend, daarom worden er bordjes geplaatst met het streefbeeld. Zo kunnen bezoekers zich een beeld vormen van het uiteindelijke uitzicht van de hagen en bomen.
Contact: dienst patrimonium, Augustijnenlaan 30 in Herentals, 014-28 50 50.
Foto's Johan Temmerman/ Nnieuws archief / Fb 'Hertals zoals 't ooit was'.